KasvihuoneKasvimaaPuutarha

Kesää kohti

Kasvihuoneessa alkaa olla ahdasta
Kaalit villakateessa ja kaaliverkon suojassa
.Puistokiitäjäinen vauhdissa

Viileä kesän alku on jarruttanut kasvua ja puutarhurin hommia. Vihdoinkin alkavat kaikki kasvit olla omilla paikoillaan kasvihuoneessa ja avomaalla. Taas on ahneus iskenyt, sillä sekä kasvihuoneessani että pellon puolella alkavat tilat loppumaan. Tomaatit ja paprikat muuttivat kasvihuoneeseen kaksi viikkoa sitten. Hyvin ovat kasvuun päässeet, ja hedelmien raakileita on jo molemmissa. Osa ruukkuviljelmistä siirtyy ulos kesän lämmetessä. Kasvihuonekurkut ovat myös istutettu, sillä sisällä alkoi tila loppua. Hitaasti on niiden kasvu edennyt. Yöisin on joutunut turvautumaan lämmittimeen.

Avomaalla lainehtii harsojen ja kaaliverkkojen meri. Sateiden ja kylmyyden lisäksi on ollut tuulista, joten suoja on ollut todella tarpeen. Kaalit, valkosipulit ja purjot kasvavat hyvin, sillä ne ovat nauttineet sateista, eivätkä välitä kovista helteistä. Kylvösten taimettuminen on ollut todella hidasta. Härkäpavut ovat päässeet hyvään vauhtiin. Porkkana, palsternakka ja punajuuret ovat taimettuneet, ja kilpailevat nyt rikkakasvien kanssa kasvutilasta. Sade on antanut vauhtia vuohenputkikasvustoille ja heinille, ja niistä on saanut ajettua nurmikonleikkurilla katetta kasvimaan suojaksi. Kylmyydestä ja sateista on ollut hyötyä, sillä tuholaiset ovat varsin huonosti menestyneet. Toivottavasti tänä kesänä ei tarvitse käydä sotaa kaalikoiparvia vastaan. Osa kaaleistani sai villahousut jalkaan ja kaaliverkon hunnuksi. Villakatetta testaan, auttaisiko etanoiden torjunnassa. Kaaliverkosta on viime kesältä hyviä kokemuksia. Ne pitivät tuholaisia hyvin loitolla, ja kasvit eivät kärsineet liiasta kuumuudesta kuten harson alla olisi käynyt. Villakatteen kanssa oli aluksi ongelmia, sillä pesäpuuhissa olevat linnut olisivat halunneet omia ne pesiensä lämmikkeiksi.

Pellon pikkuväki voi hyvin. Lieroja, samettipunkkeja ja erilaisia maakiitäjäisiä vilahtelee puutarhurin iloksi. Eloperäisen katteen suojassa niiden on hyvä elää. Maakiitäjäisiä on näkynyt runsaasti. Ne ovat petoja ja auttavat tuholaisten torjunnassa.

Share this post