AjankohtaistaKasvihuoneKasvimaaKoristekasvitLuontoPuutarha

Pörinää ja siipien lepatusta

Byjamaluteita
Maraljuuren mykerön alla suojassa sateelta
Niittyhopeatäplä
Kultakuoriainen marja-aronian kukalla
Rupikonna basilikaruukussani luotti väriinsä

Kesä on edennyt pikkuhiljaa. Monet kukkakasvustot ovat tavanomaisesta aikataulusta jäljessä. Niityllä puna-ailakki on kukkinut komeasti. Pihanurmella nurmitädyke kukkii sinisinä laikkuina. Iso-oranssikeltano on valloittanut pihalta kasvutilaa, ja se aloittelee kukintaansa. Kohta oransseja laikkuja löytyy joka puolelta. Myös muut keltanot aloittelevat kukintaansa. Koiranputket kukoistavat rehevällä niityllä, ja niistä löytyy monenlaista eläjää. Viikko sitten byjamaluteilla oli kesäiset karkelot, ja niitä oli todella runsaasti. Seuraavana päivänä porukka oli lähtenyt muualle. Kimalaiset ovat olleet erityisen ihastuneita maraljuuren kukista. Tänään sateella oli muutama mennyt mykeröjen alle odottelemaan parempia lentokelejä.

Perhoset ovat myös löytäneet kukkakasvustot. Liihottelijoita on ollut monenlaista, ja suuri osa on jäänyt tunnistamatta. Nokkosperhoset olivat kevään ensimmäisiä. Liikenteessä on ollut ainakin sitruunaperhosia, herukkaperhosia, kangasperhosia, hopeatäpliä, pikkukultasiipiä ja suruvaippoja. Tänä vuonna on kuitenkin ollut paljon hiljaisempaa perhosten osalta kuin viime kesänä. Kylmyys ja sateet ovat hillinneet lentoliikennettä. Toivottavasti tulee lämpöisempiä keleja, kun syyskesän perennat ja viherkesannnon kasvit aloittavat kukintaansa, jotta olisi odotettavissa enemmän perhoslajeja.

Kovakuoriaisista erilajisia maakiittäjäisiä vilahtelee vähän väliä kasvimaalla ja myös kasvihuoneessa. Kultakuoriaisia on pörähdellyt marja-aronian ja koiranputkien kukkiin. Ilmeisesti kultakuoriaisten ”vauvahautomo” on avokompostissani. Halloween kurpitsojen istutuksessa tuli vastaan runsaasti paksuja eri kokoisia kovakuoriaisten toukkia. Hyvin olivat työnsä tehneet, sillä muhevaksi mullaksi olivat lahoavaa kasvinjätettä pilkkoneet.

Kasvihuoneessani on ollut ilahduttavasti torjuntaeliöitä. Hämähäkkejä verkkoineen, maakiitäjäisiä, sisiliskoja, ja ampiaisetkin aloittivat pesän rakentamisen. Ampiaisten rakennelma oli tosin pakko poistaa, sillä ampparit olisivat ollut turhan vaarallisia apulaisia kasvien hoitajalle. Yhtenä iltana kasvihuoneessani basilikaruukussa kökötti ujon näköinen apuri. Rupikonna oli tullut aterioimaan. Ainakin etanat ovat aloittaneet valloituksen kasvihuoneeni salaateissa, joten kaikenlaiset pikkupedot ovat tervetulleita auttamaan torjuntatöissä.

Share this post