Pihapiirin pensailla tuot helppohoitoista vihreää viihtyisyyttä ja uutta tunnelmaa pihaasi. Samalla voit saada näkösuojaa, upeita kukkivia kasvustoja ja tarvittaessa varjoa paahteisiin paikkoihin. Suomalaiset suosivat leikattuja nurmialueita, mutta pihoihin kaivataan lisää monipuolisempaa kasvilajistoa. Puutarha-alan lehtien lisäksi viikkolehdet ovat ansiokkaasti kannustaneet luontokadon torjuntaan kukkapenkkien ja -niittyjen avulla. Näiden lisäksi on muistettava, että koristepensaat ja -puut sekä marjapensaat ja hedelmäpuut ovat myös arvokkaita luonnon monimuotoisuudelle. Alueen muu eliölajisto monipuolistuu, mitä enemmän pihasta löytyy erityyppisiä kasveja. Linnuille puuvartiset kasvit tarjoavat tarvittavaa suojaa ja ravintoa.
Hyödynnä syksyn kosteus
Nyt kannatta aloittaa syysistutukset, sillä syksy on erinomainen aika istuttaa monivuotisia kasveja. Taimet ehtivät hyvin juurtua, ja ovat valmiina kasvuun heti keväällä. Keväällä on usein kuivaa, ja taimien istutuksen jälkeen joutuu säännöllisiin kasteluhommiin.
Pensailla rajaat ja suojaat pihatilaa
Pensailla on helppo jakaa pihan eri toimintoja, rajata alueita ja suojata pihalla oleskelevia naapureiden ja ohikulkijoiden katseilta. Oleskelualueesta saat vihreän ja viihtyisän keitaan, kun sommittelet alueen ympärille erikorkuisista pensaista ryhmän, johon voit yhdistää havukasveja ja vaikka lehteviä perennoja. Rajaamalla istutusalueen reuna- tai muurikivillä saat alueesta viimeistellyn näköisen.
Vapaasti kasvavat aidanteet ovat helppohoitoisempia kuin leikattu aidat, mutta vaativat enemmän tilaa. Isossa pihassa vapaasti kasvavasta aidanteesta saat upean, kun yhdistät eri korkuisia kukkivia pensaita ryhmiin. Näkösuojan lisäksi tuulensuojapensaat ovat usein myös tarpeen. Paras teho syntyy yhdistämällä erikorkuisia pensaita. Pihan liikennettä on myös helppo ohjata pensasistutuksilla. Nurmikon yli on helppo oikoa, mutta harva viitsii pensaiden yli loikkia.
Pihan helppohoitoisuuden kannalta kannattaa myös miettiä, missä pensasistutus on järkevämpi kuin nurmikaista. Nurmikko vaatii säännöllistä leikkausta sekä kanttausta aikakin sorapintaisiin alueisiin rajautuessa. Pensasistutuksen helppohoitoisuus lisääntyy, kun katat kasvualustan pinnan esim. kuorikatteella, joka hillitsee kuivumista ja auttaa pitämään kasvuston siistimpänä rikkakasveista tai ainakin helpottaa kitkemistä.
Valinnan varaa on valtavasti
Kun valitset eri aikaan kukkivia pensaita ja lehdistöltään erivärisiä pensaita, saat silmäniloa koko kesäksi. Ensimmäisiä kevään kukkijoita ovat keltakukkaiset onnenpensaat, jotka kukkivat keväällä jo ennen lehtien puhkeamista. Syksyn viimeisiä kukkijoita ovat pensashanhikit ja syyshortensiat. Taimikauppoissa on tarjolla angervoja, syreenejä, tuomipihlajoita, kuusamia, jasmikkeita, aronioita, tuhkapensaita, heisiangervoja, vaahteroita, kanukoita, seppelvarpuja, taikinamarjoja, pajuja sekä paljon muita käyttökelpoisia lajeja.
Suomalaisten suosikkeja ovat pensasangervot. Ne ovat kestäviä peruspensaita, joissa valinnan varaa on reilusti. Myytävänä on matalia, korkeita, valkoisia, punaisen eri sävyjä sekä lehdistöltään ja syysväriltä erivärisiä lajeja ja lajikkeita. Matalat lajit kuten rinneangervo sopii maanpeitteeksi rinteisiin tai vaikka matalaksi aidanteeksi. Keijuangervot ovat myös matalia pitkään vaaleanpunaisin kukin kukkivia pikkupensaita. Ne ovat tiiviskasvuisia ja kestäviä, joten ne sopivat hyvin maanpeitteeksi, pensas-havuryhmiin tai vaikka rajaamaan käytävän aluetta. Koivuangervo on napakkaversoinen valkoisin kukin kukkiva pensas, joka kestää hyvin lumen painoa, ja se saa upean syysvärin. Virpiangervo ja norjanangervo puolestaan ovat erittäin kestäviä alkukesänkukkijoita, jotka sopivat aidanteisiin ja ryhmiin.
Kuusamat, syreenit ja jasmikkeet ovat myös suosittuja. Niillä on komea kukinta, mutta tuoksuherkän ei kannata niitä valita. Erityisesti jasmikkeiden tuoksu voi olla lähes huumaava. Syreenit ovat perinteisen suomalaisen pihan talvenkestäviä pensaita. Perinteisten pihasyreenilajikkeiden lisäksi vaihtoehtoina ovat mm. unkarinsyreeni, puistosyreeni, isabellansyreeni ja kaarisyreeni. Nämä lajit ovat talvenkestäviä vähintään IV -kasvuvyöhykkeelle asti.
Pensashanhikit ovat kuivien pihojen peruspensaita, jotka tuovat väriä syksyyn aina pakkasiin asti. Keväällä ne valitettavasti näyttävät aika pitkään lähinnä risukasoilta. Muita kuivuutta kestäviä lajeja ovat mm. juhannusruusu, nukkeruusu, keltavuohenkuusama, virpiangervo, siperianhernepensas ja happomarjat.
Pensaita rinteisiin
Pensaat ovat myös erinomainen ratkaisu ongelmallisiin rinteisiin, sillä niillä saat helposti peitettyä ja sidottua eroosioherkkää aluetta. Nurmikkoa ei kannata rinteeseen kylvää. Hyviä lamoavia vaihtoehtoisa pensaita ovat mm. seppelvarpu ja lamoherukka. Pystykasvuisemmista lajeista rinteisiin sopivat mm. matalat angervot, vuohenkuusamat, keijunruusu, nukkeruusu ja taikinamarja. Rinteeseen sopii lehtipensaiden kaveriksi matalia havuja kuten tuivioita ja laakakatajia.
Marjapensaita voi käyttää monipuolisesti
Pystykasvuiset mustaherukkalajikkeet Mortti ja Marski sekä marja-aronia sopivat erinomaisesti aidanteeksi. Marja-aronian marjat ovat varsin karvaan makuisia, mutta superterveellisiä. Marjojen pakastaminen vähentää karvautta. Korkeamman marjovan aidanteen saat marjatuomipihlajasta eli saskatoonista, jota on olemassa useita lajikkeita. Näiden korkeudet ja leveydet vaihtelevat, joten lajike kannatta valita huolella. Kuusamista makeasinikuusaman marjat ovat syötäviä. Tätä uudehkoa suosikkimarjaa on myynnnissä myös useaa eri lajiketta. Marjasato onnistuu varmemmin ristipölytyksen avulla, joten kannattaa valita vähintään kahta eri lajiketta. Keväällä aikaisin kauniin oranssipunaisena kukkiva pikkupensas on japaninruusukvitteni. Sen hedelmät kypsyvät myöhään syksyllä, ja niitä voi käyttää mm. hilloon.
Vaihtoehtojen runsaus voi tehdä pihan suunnittelusta haastavan, joten ota yhteyttä, jos tarvitset ammattiapua.