AjankohtaistaKoristekasvitLuonnon monimuotoisuusPuutarhaTaimikasvatus

Unelmani uudesta isosta perennapenkistä etenee

Kaivuhommista kaikki alkoi.
Punahatut ovat pihan komistus ja hyönteisten suosikki.
Isohirvenjuuri on yksi parhaimmista perhosia ja pörriäisiä houkuttelevista perennoista
Mirrinminttujen taimet ovat hyvässä kasvussa.
Karpaattienkellon taimia.

Suuren perhosia ja pörriäisiä suosivan perennaryhmän pohjatyöt eli kivien kaivamisen ja kasvualustan rakentamisen aloitimme jo syksyllä. Lapiotyönä olisi homma jäänyt tekemättä. Kaivettavia kiviä riitti ja riitti, ja kaikkein isoimmat kivet jouduimme jättämään koristeeksi. Penkin alueella oli olemassa jo varsin syvä ja multava kasvualusta, mutta kunnostettavaa myös riitti.  Kasvualustaa paransin kompostimullalla ja muista kaivuhommista ylijääneellä mullalla.  Talven aikana kasvualusta on saanut rauhassa painua ja keväällä teen vielä tarvittaessa täyttöjä painumakohtiin. Alue on vielä lumen peitossa, joten vielä on jaksettava odottaa.

Suunnnitelmat etenee ja muuttuu

Perennaryhmän istutusuunnitelma alkaa olla valmis, tosin se varmasti tulee vielä muuttumaan moneen kertaan. Penkkiini tulee runsaasti pörriäisten ja perhosten suosimia lajeja. Monipuolisella lajivalikoimalla turvaan kukinnan keväästä syksyyn. Seuraavia lajeja aikanakin on tulossa: mirrinminttu, tarharistikki, karpaattienkello, tarhaillakko, punatähkä, punahattu, jaloritarinkannus, saksankurjenmiekka, jalopähkämö, purppurapunalatva, isohirvenjuuri, syysleimu, syyshohdekukka, ruusujuuri, loistotädyke, palavarakkaus ja keltapäivänlilja.

Taimikasvatus on jo hyvässä vauhdissa

Osan perennojen taimista kasvatan itse. Kellopeipin, purppurapunalatvan, syyshohdekukka, tarhaillakon, purppurapunalatvan ja punahatun siemenet olivat kylmäkäsittelyssä maakellarissa. Nyt kylvökset on siirretty kasvihuoneeseen itämään. Tarhaillakko alkoi itää jo maakellarissa, joten niiden taimikasvatus alkoi jo maaliskuussa kuten mirrinmintun, tarharistikin ja karpaattienkellon. Näiden lajien taimet ovat jo hyvässä kasvun vauhdissa. Taimikasvatettavaa todellakin riittää.

Vanhat perennakasvustot kaipaavat jakamaista

Osan taimista saan jakamalla olemassa olevien kukkapenkkien kasvustoja. Päivänliljoja, päivänhattuja, kevätvuohenjuuria, ruusujuuria, isohirvenjuuria, jalopähkämöjä ja saksankurjenmiekkoja hyödynnän jakotaimina. Näitä on vanhoissa kukkapenkeissäni, ja hyvin levinneet kasvit kaipaavatkin jo jakamista. Muutamia syysleimuja, punatähkiä, jaloritarinkannuksia ja loistotädykkeitä ostin jo syksyllä alennusmyynnistä, joten jännityksellä odotan, miten ne ovat selvinneet talven yli kasvihuoneessani.

Tulevan kesän kukkinnan varmistan yksivuotisilla kasveilla

Osan penkistä istutan tänä kesänä yksivuotisilla kasveilla, sillä suuri osa perennojen taimista ei ehdi riittävän suuriksi tämän kesän istutuksiin. Yksivuotisten kukkien taimilla ja kylvöillä varmistan, että kesällä penkissä on kukintaa keväästä syksyyn. Tsinnioita ja kosmoskukkia on jo taimella. Kehäkukkia, ruiskaunokkeja, kääpiösamettikukkia ja malvikkeja aion myös kylvää.

Share this post