AjankohtaistaHyvinvointiKasvihuoneKasvimaaPuutarha

Lavaviljelmällä helposti alkuun

Tästä se alkaa. Kitke huolella lavaviljelmäsi alta monivuotoiset rikkakasvit.
23.4. Kasvualustalla täytetty lava on jaettu ruutuihin. Oikean puoleiseen takakulmaan on istutettu sipuleja. Varhaisporkkanaa, naurista, salaatteja ja rucolaa on kylvetty muihin ruutuihin.
Harsokate pitää lavan lämpöisempänä ja hillitsee kuivumista itämisvaiheessa.
17.5. Viljelmät hyvässä kasvussa. Oikealla puolella sipuleita ja porkkanan ja nauriin taimia.Vasemmalla puolella salaatteja ja rucolaa.
17.5. Harsosta huolimatta kirpat käyneet vierailulla nauriin taimilla, muuten taimet ovat hyvävointisia.
17.5. Varhaisporkkanan pikkutaimia.
17.5. Lehtisalaatti on lähtenyt erinomaisesti kasvuun.
17.5. Sipulit ovat komeassa kasvussa. Varastosipuli kannattaa istuttaa vasta, kun ilmat ovat lämmenneet, sillä kylmä virittää ne muodostamaan kukkavarren.
Kyssäkaalin taimi toisessa viljelylavassa.
17.5. Aasialaista salaattiseosta, joka on kylvetty kylmään kasvihuoneeseen maaliskuun loppupuolella.
Lehtikaalia voi kylvää tiheään ja harventaa taimia salaatin sekaan pikkutaimina.

Viljelylavassa kasvattaminen on helppoa ja hyödyllistä. Kesällä pääset nauttimaan varmasti tuoreista ja monipuolisemmin vihanneksista ja juureksista, kun kasvatat ne itse. Aloittelijan kannattaa aloittaa erilaisista salaattikasveista, pinaatista, retiiseistä, pyöreistä kesäporkkanoista, sipuleista ja maustekasveista. Niistä saat nopeasti satoa. Useista kasveista saat monta satoa, kun teet uusintakylvöjä pitkin kesää. Lavaviljely on mukava ja rentouttava ulkoharrastus koko perheelle, joten ota lapset pienestä pitäen mukaan. Sormet multaan vahvistaa vastustuskykyä ja lapset oppivat, miten ruokaa kasvatetaan.

Miksi viljelylavassa kannattaa kasvattaa?

  • Et tarvitse kasvimaan paikkaa avomaalla
  • Pieneltä alalta saa suuria satoja, jopa useita satoja samasta lavasta kasvukauden aikana
  • Yhteen laatikkoon voit istuttaa useita eri kasvilajeja ja silti hoito on helppoa
  • Kohollaan oleva kasvualusta lämpenee nopeammin kuin tasamaa, joten pääset aloittamaan viljelyn aikaisemmin
  • Rajattu viljelyala on helpompi hoitaa, erityisesti rikkakasvien kitkeminen
  • Avomaalla ei tarvitse edes katekangasta pohjalle, jos alla on puhdasta puutarhamaata
  • Saat kasvimaan myös pieneen pihaan esim. rivitalon pihalle
  • Parvekkeella ja terassilla voit myös kasvattaa, kunhan käytät pohjasta vesitiivistä viljelylavaa

Makuja ja värejä salaattikasveista

Salaattipöytään saat paljon uusia makuja ja värejä, kun hyödynnät siemenhyllyjen monipuolista valikoimaa. Salaattikasveja on valtavasti eri lajeja ja lajikkeita sekä erilaisia valmiita seoksia. Tarjolla on mm. useita eri värisiä ja makuisia lehtisalaatteja, rucolaa, isohietasinappia, itämaisia salaattiseoksia, viinisuolaheinää ja lehtikaaleja. Salaattikasvit voit kylvää keväällä aikaisin, sillä ne sietävät kylmää yllättävän hyvin. Kesän helteillä salaatti ei usein edes idä. Salaateista voit tehdä uusintakylvöjä pitkin kesää, joten saat monta satoa. Rucola ja muut ristikukkaisiin kuuluvat salaattikasvit ovat herkkua useille tuholaisille kuten kirpoille, joten kasvustot kannattaa suojata kasvuharsolla tai kaaliverkolla.

Helppoja kaalikasveja

Kyssäkaali on nopeasti kasvava herkku, joka sopii erinomaisesti lavaviljelyyn. Lehtikaaleja kannattaa myös kylvää lavaan, sillä niissä on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja. Niitä voi kylvää tiheään, ja harventaa taimia salaattien sekaan. Suureksi kasvaneesta lehtikaalista puolestaan voi kerätä uloimmaisia lehtiä syötäväksi pitkälle syksyyn. Lehtikaali kestää kylmää erinomaisesti ja satoa saa lumen tuloon asti.  Yleisimmät kaalikasvit kuten keräkaali ja kukkakaali ovat vaativia viljeltäviä ja vaativat paljon tilaa, joten niistä ei aloittelijan kannata aloittaa.

Herkkuperunoita omasta maasta

Mikään kaupan varhaisperuna ei korvaa maultaan tuoretta juuri ennen keittoa nostettua omassa maassa kasvanutta varhaisperunaa. Perunaa ja tavallista porkkanaa sekä muita syvän kasvualusta vaativia juureksia voit myös kasvattaa viljelylavassa. Jos lavasi alla ei ole muhevaa puutarhamaata, on lavoja kuitenkin laitettava kaksi päällekkäin, jotta saat riittävän paksun kasvualustakerroksen.

Maustekasveja ja syötäviä kukkia

Kukkivilla kasvustoilla houkuttelet pörriäisiä puutarhaasi. Maustekasveista tilli, persilja ja basilika ovat tunnetuimpia ja eniten käytettyjä maustekasveja. Basilika vaatii paljon lämpöä, joten se kannattaa istuttaa taimista kesäkuun alussa. Tilli itää hyvin kylmässäkin. Maustemeiramin ehtii vielä hyvin kylvää suoraan lavaan. Timjami kannattaa istuttaa taimista, jotta satoa saa nopeammin. Yrteistä voi lehtien lisäksi hyödyntää myös kukat.

Syötävät kukat ovat hauska väriläiskä salaatissa tai kesäisessä boolissa. Ruiskaunokki ja kehäkukka ovat tunnetuimpia ja helppoja suoraan kylvettäviä yksivuotisia kasveja. Kääpiösamettikukka ja koristekrassi ovat kauniita, ja myös syötäviä. Kehäkukan, samettikukan ja koristekrassi hyviä puolia ovat, että ne karkottavat useita tuholaisia, joten niitä kannattaa kasvattaa lavassa muiden kasvien kaverina. Samettikukka ja krassi kannattaa istuttaa taimista.

Lavaviljelmän perustaminen on helppoa

Viljelyyn sopivia lavakauluksia löytyy jokaisesta puutarhamyymälästä tai sen voi rakentaa itse käsittelemättömästä laudasta. EUR lavakauluksen koko on 120 x 80 x 20 cm.

Jos lavasi alla on puhdasta puutarhamaata, ei lavan pohjaa tarvitsee eristää katekankaalla. Yhden lavan korkeus riittää useimmille kasveille, kuten salaateille, sipulille, pavuille, maustekasveille ja retiisille. Kun lava on paikallaan, täytetään se valitulla kasvualustalla. Aloittelijan kannattaa hankkia valmis turve/multaseos, joka on valmiiksi peruslannoitettu ja kalkittu sekä puhdasta rikkakasvien siemenistä, taudeista ja tuholaisista. Varmista, että multa soveltuu kasvimaa- ja kasvihuonekäyttöön eli syötäville kasveille.

Suunnitellen hyvä tulee

Ruutuviljely on hyväksi havaittu. Lavan voi jakaa esim. 40 x 40 cm ruutuihin, mikä helpottaa suunnittelua ja hoitoa. Samaan lavaan kannattaa kylvää/istuttaa eri kasviheimojen kasveja. Erityisesti tuholaisriskit vähenevät, kun samassa lavassa kasvatetaan usean kasviheimon kasveja. Esimerkiksi kylvä lehtisalaattia, lehtikaalia, tilliä, persiljaa ja retiisiä sekä istuta sipulin istukkaita ja yksi kesäkurpitsan taimi takakulmaan.

Taimien istutus ja siementen kylvö

Jos istutat sisällä kasvatettuja taimia, muista karaista ne ennen ulos istuttamista eli sopeuta parin päivän aikana ulkoilman tuuli- ja valo-olosuhteisiin. Ennen istutusta kastele ja lannoita taimet, jotta ne ovat elinvoimaisia. Istutuksen jälkeen taimet ovat arkoja kuivumiselle, kunnes juuristo on levittäytynyt laajemmalle kasvualustaansa.

Ennen kylvöä kastele kylvövako tai hajakylvettävä alue. Siemeniä kylvettäessä on hyvä muistaa, että mitä pienempi siemen on, sitä vähemmän multaa päälle tulee. Siemenpusseissa on usein viitteellinen kylvösyvyys ja -tiheys mainittu. Lavaan voi kylvää tiheämmin. Muista pitää kylvös kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet. Ole kärsivällinen. Salaatit ja kaalikasvit itävät muutamassa päivässä, mutta esimerkiksi porkkana ja persilja itävät hitaasti. Lämpötila vaikuttaa itämisnopeuteen. Ennen kylvöä porkkanan ja persiljan siemeniä kannattaa liottaa vedessä, jotta itäminen nopeutuu.

Lavan kattaminen esimerkiksi kasvuharsolla kannattaa. Keväällä lava lämpiää nopeammin, ja voit aloittaa varhaisviljelyn aikaisemmin. Harso suojaa viljelmääsi kuivumiselta, tuholaisilta, liialta auringolta ja tuulelta. Kesähelteillä harson alla lämpötila voi kuitenkin nousta liian korkeaksi, joten silloin hyönteisverkko on hengittävämpi ja sopivampi vaihtoehto.

Muistilista aloittelijalle

  • Kannattaa käyttää valmiita peruskalkittuja ja lannoitettuja kasvualustoja
  • Älä kastele liikaa – oma sormi on hyvä ”kosteusanturi”
  • Noudata lannoitevalmistajien antamia ohjeita
  • Liuoslannoitusta kannattaa antaa laimeina liuoksina
  • Tarkkaile kasvien hyvinvointia: tuholaiset ja kasvitaudit yllättävät
  • Usein tuholaisten häätämiseen riittää suihkutus vedellä, mutta jos joudut käyttämään torjunta-aineita, suojaa itsesi ja ota huomioon luonnonvaraiset eläimet ja lemmikkisi
  • Puutarhuri elää luonnon armoilla, joten aina ei voi onnistua. Viherpeukaloksi ei synnytä vaan kasvetaan kokemuksien kautta

Share this post