AjankohtaistaKoristekasvitLuonnon monimuotoisuusLuontoPihasuunnittelu

Kasvatetaan linnuille ruokaa omalla pihalla

Lapinauhus houkuttelee perhosia, mutta tuottaa myös runsaan siemensadon
Punahattuja syksyn huurruttamana
Huopaohdakkeen kukintaa
Viljatatattarin, hunajakukan ja ruisvirman kukkia
Purppurapunalatva on korkea tilaa vaativa syysperenna
Syvän sininen ruiskaunokki on kestosuosikki

Houkuttele lintuja pihallesi. Pörriäisten ja perhosten viihtymisen lisäksi kannattaa ottaa huomioon lintujen viihtyminen pihapiirissä. Lintujen seuraaminen on suomalaisille rakas ja rentouttava harrastus. Talvella lintuja ruokitaan ahkerasti, mutta sopivilla kasvivalikoimilla voit houkutella lintuja pihaasi myös kesällä ja syksyllä.  Linnut ovat myös tehokkaita tuholaistorjujia, joten jokainen luomupuutarhuri haluaa houkutella lintuja puutarhaansa. Rastaiden harjoittamat marjojen ryöstöretket eivät ilahduta, mutta on muistettava, että kaikilla lajeilla on paikkansa luonnon järjestyksessä. Jotta ravinnon lisäksi linnuilla olisi suojaa, kannattaa pihaan istuttaa puita ja pensaita, sillä monilajinen rehevä puutarha tarjoaa suoja- ja pesäpaikkoja.

Mettä, siitepölyä ja siemeniä tarjolle

Osa kukkakasveista houkuttelee kesällä perhosia ja pörriäisiä, ja loppusyksyllä on siemenravintoa tarjolla linnuille. Lintuja kannattaa houkutella pihaan kylvämällä eri kokoisia siemeniä tuottavia kasveja, ja erityisen tärkeä on muistaa, että nämä kasvustot jätetään talventörröttäjiksi talven yli. Kukkapenkkejä ei siis siivota syksyllä pystyyn jääneistä kuihtuneista kukinnoista, sillä niistä linnut saavat tarvitsemaansa ravintoa esimerkiksi syysmuuttoa varten. Osassa kasveista saattaa olla jäljellä siemeniä vielä keväällä, joten siivous tehdään vasta kun takatalvea ei tule. Omassa pihassani hangen yläpuolelle jääneitä mäkimeiramin ja iisopin kasvustoja on nokittu tehokkaasti, joten ilmeisesti siemeniä oli vielä jäljellä keväällä. Tosin kukkapenkkien karikkeessa, jota ei ole liian tarkkaan putsattu kasvien jätteistä, viihtyvät myös monet hyönteiset talvehtimassa.

Monivuotisista kukista erityisen hyviä hyönteisiä houkuttelevia, mutta myös linnuille sopivia siemeniä tuottavia lajeja ovat isohirvenjuuri, sinipiikkiputki, asterit, punahatut, punalatvat, kaunokit, nauhukset, väriminttu sekä monet yritit kuten mäkimeirami, liperi ja saksankirveli. Näitä kasveja löytyy taimimyymälöistä taimina, mutta taimet voi kasvattaa itse myös siemenistä. Siemenistä kasvattaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä ensimmäisenä kesänä ne eivät yleensä ehdi kukkia.

Luonnonvaraiset kasvimme ovat arvokkaita

Pihassa kannattaa arvostaa myös luonnonvaraisia kasveja. Monia niistä pidämme rikkakasveina, mutta ne ovat arvokasta ravintoa sekä hyönteisille että linnuille. Tällaisia ovat mm. ohdakkeet, nokkonen ja hierakat. Huopa-ohdake on kaiken lisäksi erittäin kaunis, joten se sopii hyvin vaikka kukkapenkkiin. Luontaisesti huopaohdake viihtyy rehevillä niityillä ja ojien pientareilla. Jokaisen tuntema nokkonen on arvokas kasvi, sillä useat hyönteiset kuten perhosten toukat käyttävät sitä ravintonaan, ja nokkosella eläviä hyönteispopulaatioita puolestaan pitävät kurissa linnut.

Kylvä yksivuotisia kasveja

Yksivuotisista kannattaa kylvää erityisesti viljatatarta, auringonkukkia, pellavaa, kehäkukkaa, ruiskaunokkia, veriapilaa, persianpilaa, hunajakukkaa ja viljoja, kuten kauraa. Näistä saat nopeasti upeasti kukkivia kasvustoja, joista hyötyvät sekä hyönteiset että linnut. Auringonkukat kannattaa kylvää keväällä ajoissa, jotta ne ehtivät kukkia. Jos kylvät näitä kasveja sekakasvustona, kannattaa sekaan kylvää jotain viljaa tukikasviksi. Viljatatar on monipuolinen kasvi. Se kukkii kauniisti, sopii jopa leikkokukaksi ja houkuttelee runsaasti hyönteisiä. Se on kuitenkin hallanarka, joten kylvö on tehtävä vasta kesäkuussa, kun ei ole enää hallanvaaraa. Kehäkukka ja ruiskaunokki ovat useimmille tuttuja lajeja, ja molemmista löytyy useita värivaihtoehtoja.

Nyt aika lähteä siemenostoksille

Myymälöiden siemenvalikoimat ehtyvät pikkuhiljaa, joten nyt kannattaa lähteä ostoksille, jotta varmasti saa haluamiaan lajeja ja lajikkeita. Verkkokaupoissa mm. Maatiaisella ja Hyötykasviyhdistyksellä on myös monipuoliset valikoimat luonnon ystävän tarpeisiin, joten näiden yhdistysten sivuilla kannattaa vierailla.

Etusivu – HyötykasviyhdistysHyötykasviyhdistys (hyotykasviyhdistys.fi)

PUOTI – Maatiainen ry

Share this post