AjankohtaistaKasvihuonePuutarha

Taimikasvatus vauhdissa

Tomaatteja tulossa
Paprikan taimia
Eri tomaattilajikkeita kasvauksessa
Kahvipussi sopii hyvin tomaatin taimikasvatukseen

Taimien tungosta ikkunoilla

Taimikasvattajan kannattaa pikaisesti valmistautua tulevaan kasvukauteen. Monissa siemeniä myyvissä kaupoissa siemenhyllyjen lokerot ovat jo uhkaavasti tyhjentyneet, joten nyt viimeistään kannattaa tehdä suunnitelmat kesää varten ja lähteä siemenostoksille. Taimikasvatukseen ehtii vielä hyvin mukaan.

Kaikkein hätäisimmät ja varhaisen sadon tavoittelijat ovat jo aloittaneet tammikuussa, kuten minä. Muutama tomaatin ja suippopaprikan taimi ovat jo suuria. Kuistin valoisassa nurkassa olevassa tomaatissa on jo raakileita näkyvissä. Paprikan, chilin, purjon ja sellerin taimet ovat myös jo hyvässä kasvun vauhdissa.

Kasvihuoneeseen menevissä tomaatin taimissa on jo ensimmäiset kasvulehdet. Jos kevät on kylmä ja oikukas, on vaarana, että taas jälleen kerran toukokuussa ihmettelen, minne saisin ne kaikki mahtumaan?

Tomaattien taimia kasvattamaan

Avomaalla ja kylmässä kasvihuoneessa kasvatettavaa satoa varten tomaatit ehtii vielä kylvää ja taimet kasvattaa. Esikasvatus kannattaa aloittaa lajikkeesta riippuen n. 8 viikkoa ennen kuin taimet pääsee istuttamaan lopulliseen kasvupaikkaan. Taimi on sopivan kokoinen istuttaa, kun ensimmäinen kukkaterttu tekee tuloaan. Liian aikaisin aloitettuna, liian kuumassa ja ilman lisävalaistusta lopputuloksena on honteloita taimia, joiden käsittely on varsin haasteellista. Onneksi tomaatin venyneet pitkät varret voi upottaa kasvualustaan kouliessa ja istuttaessa, sillä mullattuun varteen kehittyy nopeasti juuria. Kuumuus ja valon puute onkin kotitarhurin taimikasvatusharrastuksen suurin ongelma. Me ihmisetkin pysymme terveempinä, kun pidetään huoneiden lämpötila maltillisena, ja samalla ilmasto ja kukkarokin kiittävät. Vähän energiaa vaativat kasvivaloiksi tarkoitetut Led-listat sopivat erinomaisesti lisävaloksi taimikasvatukseen.

Taimikasvatusruukkuja löytyy joka kodista

Taimikasvatuksessa kannattaa hyödyntää kierrätystä. Edellisen vuoden taimiruukut pesuun ja uudelleen käyttöön. Myös maitotölkit, raejuustorasiat, viilipurkit ja kahvipussit sopivat taimikasvatuksen astioiksi. Iso kannellinen raejuustorasia on erittäin näppärä siementen hajakylvöön. Reikiä pohjaan, jotta liika vesi pääsee pois ja läpinäkyvä kansi päälle, jolloin kylvös pysyy kosteana ja myös valossa itävät lajit taimettuvat erinomaisesti. Kahvipussit sopivat hyvin mm. tomaatintaimille. Reunat alas pikkutaimen istutusvaiheessa, ja reunoja ylös ja multaa lisää, kun taimi kasvaa pituutta.

Share this post