AjankohtaistaKasvimaaKoristekasvitLuontoPuutarha

Surinaa ja siipien suhinaa

Loistokultasiiven naaras
Karttaperhosen toisen sukupolven yksilö.
Kimalainen ruisvirman kukalla
Rinnehopeatäplä ja sitruunaperhonen punahatulla

Lämpö toi perhoset

Lämpimät kelit ovat saaneet perhoset ja mesipistiäiset liikkeelle. Viherkesannollani ja yrttipenkissä käy tasainen surina. Viherkesannolla hunajakukan ja tattarin kukinta on pikkuhiljaa vähentynyt, ruisvirnan kukinta on komeimmillaan ja veriapilan kukinta alkamassa. Viherkesannolla perhosia on näkynyt vähän, vain lähinnä sitruuna-, lanttu- ja kaaliperhosia. Kimalaisten, mehiläisten, ampiaisten ja kukkakärpästen lisäksi muita vierailevia hyönteisiä ovat olleet mm. kultakuoriainen, rusokukkajäärä ja kimalaiskuoriainen.

Yrttimaan tuoksut ja värit houkuttelevat

Yrttipenkissäni kasvaa mm. laventelia, iisoppia, kreikanmeiramia, isohirvenjuurta, punahattuja, ruusumalvaa ja aitokissanminttua. Näistä laventeli on ollut erityisesti kimalaisten ja sitruunaperhosten suosikki. Kreikanmeiramilla on mesipistiäisten eli kimalaisten ja mehiläisten lisäksi näkynyt paljon loistokultasiipiä ja karttaperhosia. Todellisia perhosmagneetteja ovat olleet isohirvenjuuri ja punahatut. Sitruunaperhosia on ollut todella runsaasti, mutta myös neitoperhosia ja nokkosperhosia on näkynyt paljon. Muita harvinaisempia vierailijoita ovat olleet mm. ohdakeperhonen, keisarinviitta ja rinnehopeatäplä.

Kesän aikana aikuisista perhosista on näkynyt myös herukkaperhosia, suruvaippoja, amiraaleja, ketosinisiipiä, pihlajaperhosia ritariperhosia, nittyhopeatäpliä, tesmaperhosia, ratamoverkkoperhonen, valkosulkasia ja kangasperhosia. Perhosten komeita toukkia on myös näkynyt elokuussa. Mm. horsmakiitäjän, matarakiitäjän, puuntuhoojan ja heinähukan toukkia on lyllertänyt sora-alueilla.

Hyppytaitureita niityllä ja kasvimaalla

Heinäsirkkojen siritys on ajoittain ollut varsin äänekästä. Niiden touhuja on ollut hauska seurata heinikossa. Erikokoiset sammakot puolestaan ovat valloittaneet kasvimaani. Lähes aina jostain loikkaa ainakin pieni sammakko, kun liikun kasvimaalla. Sammakoita elelee myös kasvihuoneessani. Tosi varovaiseen saa astella, ettei astun niiden päälle. Sammakot ovat olleet todella tervetulleita, sillä myös etanoiden valloitus jatkuu ja jatkuu, vaikka kuinka yritän niitä torjua.

Share this post