AjankohtaistaKasvimaaLuontoPuutarha

Kotipuutarha tuottaa monimuotoisuutta ja satoa

Pihaniittyni kasvustoa
De Nice á Fruit Rond -kesäkurpitsoita.
Parsakaali
Viherkesantoa, jossa tattari ja hunajakukka kukkivat.
Loistohopeasiipi siankärsämön kukalla

Lämpöä ja sateita on tullut sopivasti, joten puutarhan kasvit ovat kasvaneet reheviksi ja kasvimaalta on odotettavissa hyvä sato. Onneksi helle ei jäänyt päälle. Sateet ovat myös vauhdittaneet ei toivottujen kasvien eli ns. rikkakasvien kasvua, joten kasvimaalla kitkettävää olisi riittänyt, jos siihen puuhaan olisin ryhtynyt. Marjametsäänkin on pitänyt ehtiä, joten koko puutarha on tällä hetkellä todella villin näköinen. Pihaniittyni on vielä täydessä kukassa, joten niittohommiin ei vielä pääse.

Kasvimaan satokausi huipussaan

Härkäpavut, juurekset ja kaalit ovat kasvaneet erinomaisesti. Sipulit alkavat olla kohta korjuuvaiheessa. Kesäkurpitsaa ja parsakaalia on syöty lähes joka päivä. Kesäkurpitsaa olen talven varalle säilönyt pakastimeen raasteena ja tehnyt sitruunan kanssa hilloa. Tänä kesänä kesäkurpitsoista suosikkilajikkeitani ovat olleet pyöreä De Nice á Fruit Rond ja pitkä keltainen Gold Rush. Tomaatteja kypsyy pikkuhiljaa ja kurkuista on suorastaan ylituotantoa. Suippopaprikat notkuvat raakileista.

Kasvimaalla hiilinielua kasvattamaan

Kasvimaan rikkakasvien torjunnassa olen todennut ruohosakset parhaaksi työkaluksi. Niillä saa nopeasti ja helposti hillittyä rikkakasvikasvustoja. Maan pinnan pyrin pitämään katteen peitossa, joten kaksi asiaa hoituu samalla kertaa.  Jätän siis rikkakasvien leikkuujätteet maanpinnan suojaksi ja viherlannoitteeksi. Näin ylläpidän maan eloperäistä ainesta, tarjoan hajottajaeliöstölle työtä ja maan kasvukunto säilyy. Pintamaa pysyy kuohkeana ja kestää hyvin myös rankkasateita.

Etanat pilaavat satoa

Etanat ovat nauttineet viljelyksistäni, eikä sammakot ja muut pikkuapulaiset ole ehtineet riittävästi tekemään torjuntatyötä. Erityisesti kaalikasvit ovat olleet etanoiden herkkua, joten pakko on ollut ryhtyä torjuntaan. Etanan pilaamista kaaleista hapankaali ei onnistu.  Ferramol auttaa jonkin verran, mutta se tulee kalliiksi.  Olen jättänyt maanpinnalle kasvustojen alle vanhoja tiiliskiviä ja lautoja, joiden alle päiväsaikaan etanoita on kerääntynyt kasapäin. Tuholaisten hävittäminen näiden alta on helppoa, mutta vastenmielistä puuhaa.

Viherkesanto kukkii

Viherkesannolla, johon kylvin tattaria, hunajakukkaa, veriapilaa, puna-apilaa ja heiniä, kukkivat tällä hetkellä komeasti tattari ja hunajakukka. Ja mesipistiäisten pörinää riittää. Toinen pölyttäjien suosima paikka on yrttipenkkini, jossa kukkii tällä hetkellä kreikanmeirami, laventeli, kissanminttu ja iisoppi. Kohta puoleen, kun isohirvenjuuri ja punahatut aloittavat kukinnan, todennäköisesti lisääntyy perhosten määrä. Toki niitä on jo nyt ollut liikenteessä runsaasti.

Hoitamattomuus tuo tuloksia

Viime vuosina ruohonleikkuria olen alkukesällä käyttänyt vain vuohenputkea kasvavilla alueilla ja kulkuväylillä. Varsinaista pujottelua on leikkaaminen ollut. Pihamme näyttää lähinnä niityltä, vain muutamia alueita on hoidettu hieman tehokkaammin. Ylpeänä yritän kävijöille perustella hyötyjä luonnon monimuotoisuudelle, vaikka vain laiskana varmaankin pitävät. Tänä kesänä on selkeästi näkynyt hoitamattomuuden tulokset. Koko kesän ovat niittykukat kukkineet upeasti. Alkukesällä väriä toivat lähinnä puna-ailakki, aitovirna, harakankello ja keltanot. Tällä hetkellä ketoneilikkaa lopettelee kukintaansa. Peurankello, kissankello, särmäkuisma, kultapiisku ja siankärsämö kukkivat edelleen.

Share this post