AjankohtaistaKasvihuoneKasvimaaPuutarha

Sadonkorjuun aika kotipuutarhassa

Keräkaali Wädenswiler.
Palmu- eli mustakaali on näyttävän näköinen.
Hannibal -purjoja.
Atyliade -tomaatteja.
Supersweet -tomaatteja.
Ruisvirnoja syksyisellä viherkesannolla.

Kesä meni nopeasti

Syksy tuli taas aivan yllättäen. Tuntuu, että vasta äsken istutin tomaatit kasvihuoneeseen ja tein avomaalla kevätkylvöt. Satoa on nautittu pitkin kesää ja sadonkorjuu talvea varten on käynnissä. Perunat on jo nostettu, mutta porkkanat, lantut, mukulasellerit, punajuuret, palsternakat ja purjot odottavat nostoa. Keräkaaleista osa on jo hapankaalina, mutta pellolla on vielä Wädenswiler -lajiketta sekä kurttukaalia ja punakaalia. Tavallista lehtikaalia olen kuivannut ja pakastanut. Palmu- eli mustakaalia en on ole vielä talven varalle korjannut. Lehtikaalit ja palmukaalit kestävät pakkasta, joten niistä korjataan satoa vielä pitkään. Purjon korjuun jätän myös myöhäiseen, sillä se kestää kylmää. Purjot onneksi säilyvät tosi hyvin maakellarissa pitkälle kevääseen. Osan purjoista pakastan ja/tai kuivaan, jotta sitä riittää seuraavaan satokauteen asti.

Hyvä kasvukausi tuotti runsaan sadon

Tänä vuonna satoa näyttää tulevan jokaisesta viljelykasvilajista hyvin, joten maakellarini voi jäädä ahtaaksi. Perunasato todella yllätti määrällä ja laadulla. Annabellaa on syöty juhannuksesta lähtien. Tänä kesänä sen mukulamäärä oli valtava, rupea vähän ja muutenkin hyvälaatuista herkkuperunaa. Motzart -uuniperunalajikkeen mukulamäärä jäi melko vaatimattomaksi mutta komean kokoisia perunoita löytyi yli odotusten. Challenger -lajike teki ennätyssadon. Tosin lajikkeelle tyypillisesti, mukula määrä oli suuri ja pieniä perunoita melko runsaasti.

Härkäpavut tekivät myös runsaan sadon. Kokeiluni perunan ja härkäpavun yhteiselosta onnistui melko hyvin. Härkäpavun itävyys olisi voinut olla parempi, mutta Challenger -peruna lähti hitaasti kasvuun, joten Threefold White -härkäpapu ei jäänyt perunan varjoon.

Kasvihuoneesta ja terassilta satoa

Kasvihuone on myös ollut varsin antelias. Tomaatteja, paprikoita ja kurkkuja on syöty ja säilötty, ja tuotanto jatkuu edelleen. Supersweet -minitomaateilla on herkuteltu pitkin kesää. Todella makea lajike, kuten nimi kertoo. Satoisuus tosin on vaihdellut runsaasti eri taimien välillä, vaikka samassa kasvihuoneessa ovat kasvaneet. Atyliade -tomaattien taimet näyttivät keväällä istutusvaiheessa todella surkeilta, mutta kasvihuoneessa ne piristyivät tosi nopeasti. Lajike on suurikokoinen, melko myöhäinen luumutomaatti, jonka hedelmät ovat kiinteitä ja sopivat hyvin säilöntään ja pakastamiseen. Gardeners Delight -lajike ja Principe Borghese ovat myös yllättäneet positiivisesti. Kiinteitä ja maukkaita ovat hedelmät olleet.

Terassilla ruukuissa kasvavat viiniköynnökset tekivät rypäleiden alkuja hurjasti, joten pakko oli tehdä harvennusta. Sadon kypsymistä odotellaan. Näille viiniköynnöksille pitäisi löytää talvehtimispaikka maakellarista, joten maakellarimme tulee olemaan ensi talvena täynnä.

Hallayö yllätti

Ensimmäinen hallayökin on jo takana. Sääennustus tosin ei osannut varoittaa. Kovin kylmäksi yö ei mennyt, sillä kasvihuoneessa kurkutkin selvisivät, mutta jättikurpitsa ja kesäkurpitsat avomaalla paleltuivat. Kesäkurpitsaa on tullut yllin kyllin, joten satokauden päättyminen ei haitannut, mutta jättikurpitsasato jäi tosi huonoksi.

Pörriäisiä ja perhosia vielä liikenteessä

Tänään on ollut vielä melko lämmin ja aurinkoinen päivä, joten kimalaisia on ollut liikenteessä. Lisäksi muutama sitruuna- ja nokkosperhonen ovat vierailleet viherkesannollani. Viherkesannollani ruisvirna on kasvanut todella rehevästi ja kukkii komeasti edelleen. Viherlannoitusvaikutus voi olla aika hurja. Ruisvirna on ollut myös kimalaisten suosikki ja niin kaunis.

Share this post