AjankohtaistaKasvihuoneKasvimaaPuutarha

Lämpöaalto on laittanut vauhtia kasvustoihin

Kasvihuonekurkku Arola
Punakaali, jonka tyvellä villakatetta,
Härkäpapukasvusto on rehevä
Peltovalvattia ja alareunssa tattarian lehtiä

Vihdoinkin tuli kunnon kesäkelit. Sateisen alkukesän auttamana kasvimaalla kasvustot lähtivät erinomaisesti kasvuun. Juhannuksena pääsimme nauttimaan oman maan Annabella -perunoista. Kyllä ne vaan ovat paljon parempia kuin kaupasta ostetut. Kasvihuone tuottaa jo mukavasti satoa. Oman kasvihuoneen salaatteja, lehtikaalia, tilliä, kasvihuonekurkkuja, tomaatteja ja paprikaa vihreänä on päästy jo nauttimaan . Ensimmäiset kesäkurpitsat on saatu avomaalta.

Rikkakasveja riittää

Sateiden seurauksena rikkakasvit pääsivät todella vauhtiin. Nyt helteellä ei kuitenkaan kannata kitkeä, ettei maa kuivu entisestään. Ruohosakset ovat olleet toimivin työkalu rikkakasvien torjunnassa. Olen käynyt mm. porkkana, punajuuri, purjo ja kaalikasvustoja siistimässä, ja jätin rikkaruohosilpun riviväleihin katteeksi. Aiemmin olen näille kasvustoille levittänyt ruohosilppua. Hyvin kate suojaa kuivumiselta ja lannoittaa maata, mutta haittana on ne etanat. Tilli- ja salaattikasvustot ovat jo aivan pulassa, sillä etanoita on taas jälleen kerran varsin runsaasti. Ferramol -etanasyötti oli otettava käyttöön. Sammakoita, rupikonnia ja muita torjuntajoukkoja on näkynyt liikenteessä runsaasti, mutta ne eivät millään kykene pitämään etanoiden hyökkäystä kurissa.

Kaaleilla menee hyvin

Kaalien villakatteet ja ötökkäverkot ovat toimineet hyvin. Eilen leikkasi ruohosaksilla rikkakasveja kaalien taimiväleistä. Villakate oli yllättävän hyvin suojannut etanoiden hyökkäyksiltä. Toisessa penkissä, jossa ei ollut villakatetta oli huomattavasti enemmän etanoiden tuhoja.

Härkäpapukasvustot kukoistavat

Viileä ja sateinen alkukesä teki hyvää härkäpapukasvustoille. Ne lähtivät erinomaisesti kasvuun, ja nyt kukkivat komeasti. Toivottavasti hellekaudesta ei tule kovin pitkä, sillä härkäpavun kasvu tyssää hyvin helposti kuumuuteen. Rikkakasvit ovat valloittaneet härkäpapukasvustojen rivivälit, mutta riviväleihin kylvetyt viljatatar ja kaura ovat myös hyvässä kasvussa.

Peltovalvatin torjuntaa

Valvatin torjunta on työllistänyt joka puolella kasvimaata, sillä viime kesänä se pääsi leviämään sekä juurien avulla kasvullisesti että kylväytymällä.  Lisää nyhtämistä, niittämistä ja ruohosaksilla kurittamista. Valvatin kohdalla n. viisi-seitsemänlehtiasteella sitä kannattaa erityisesti kurittaa, sillä silloin se on ns. kompensaatiopisteessä ja herkimmillään kuluttamaan vararavintonsa loppuun. Kukkimaan sitä en tänä vuonna päästä, vaikka pörriäiset ovat ehkä eri mieltä.

Share this post