AjankohtaistaLuonnon monimuotoisuusLuontoPuutarha

Kevään ja kesän kukinnat etenee

Pajut ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita. Pajun kukalla sitruunaperhonen.
Idänsinilijat ja posliinihyasintit lumisateen jälkeen
Kukkakärpänen parvitulppaanin kukalla.
Puna-ailakit ovat valloittaneet rehevän niityn.
Valkoailakin kukka.
Nurmitädyke kukkii ihanina sinisinä mattoina, kun niitä ei tuhoa nurmikonleikkurilla.
Ahomansikkakasvustot ovat elpyneet niittyjen hoidon myötä.
Maahumala on sievä maanpeitekasvi.
Ritariperhoset ovat mieltyneet voikukkiin.

Kesä etenee, vaikka kylmyys jarruttaa kasvustojen kehitystä. Pajut ja sipulikukat ehtivät ensimmäisinä kukkimaan. Sipulikukista suurin osa on jo kukkinut. Krookuksista idänsinililjoista ja posliinihyasinteista on vain kuvat ja muistot jäljellä. Viime syksynä istutetut parvitulppaanit kukkivat aivan ihanasti ja houkuttelivat erityisesti kukkakärpäsiä. Helmililjat lopettelevat kukintaansa ja edellisten pääsiäisten ruukkunarsisseista on lehden vielä muistona. Robin Hood -narsisseja ja Apeldorn -tulppaaneja unohtui istuttaa syksyllä, joten ne pääsivät maakellariin juurtumaan. Robin Hood -narsissi oli todellinen yllättäjä, sillä sen kukinta tuntui kestävän ja kestävän. Sipulikukista vielä ukkolaukat ovat nupulla ja pian kukassa.  

Rehevä niitty kukoistaa

Rehevällä niitylläni on jo alkanut kukinta. Puna-ailakkien aniliininpunainen matto värjää niittyaluetta. Ailakki leviää tosi voimakkaasti. Sitä löytyy piha-alueelta joka puolelta, kasvimaalta, perennapenkeistä ja etenkin tien pientareelta. Valkoailakkia on myös, mutta hyvin vähän. Vain yhden kasvin olen tänä keväänä löytänyt. Muut nyt kukkivat lajit ovat sinisävyisiä ja valkoisia. Ahomansikan kasvustot verhoavat niityn pintaa, nurmitädyke alkaa pikkuhiljaa muodostaan sinisiä mattojaan, puistolemmikin herkkiä kukkia kurkistaa ailakkien seasta, metsäorvokkeja kasvaa heinän seassa ja maahumalaa suikertaa pihaniityn pinnalla ja yrttipenkissä. Muutaman keto-orvokin löysin myös. Voikukat kukkivat joka paikassa, ja ne saavat kukkia vapaasti. Ritariperhoset ovat olleet erityisen mieltyneitä voikukkiin.

Perennapenkkiprojekti etenee

Perennapenkin istutustyöt ovat tältä keväältä loppusuoralla. Suunnitelmat menivät täysin uusiksi, sillä yksi perennaryhmäni sai häädön. Varsin monilajinen ja villin näköinen taitaa olla lopputulos, mutta ei haitta, sillä ei ne kasvit luonnossakaan kasva siisteissä ryhmissä ja järjestyksessä. Vanhasta perennapenkistä siirsin keltapäivänliljoja, kevätvuohenjuuria, siperiankurjenmiekkoja, jalopähkämöjä, isohirvenjuuria ja maraljuuria. Omista kasvattamistani taimista istutin karpaattienkelloja ja tarharistikkejä. Syksyllä hankitut syysleimut, ritarinkannukset, loistotädykkeet ja punatähkät talvehtivat hyvin ja ovat päässeet omille paikoilleen.

Osa perennapenkin alueesta on kylvetty tai istutettu yksivuotisille kukille, jotta pörriäisille ja perhosille riittää kukkivia kasvustoja koko kesäksi. Suuri osa kylvetyistä perennojen taimista on vielä pikkuisia, ja saavat kasvattaa kokoaan ruukuissa ennen paikoilleen istustusta. Monivuotisten taimikasvatuksessa on vielä mm. kellopeippejä, syyshohdekukkia, punahattuja, kaukaasiankellokkeja, sinipiikkiputkia ja sinipallo-ohdakkeita.

Kosmoskukkia, tsinnioita, kehäkukkia ja ruiskaunokkeja olen jo istuttanut itse kasvatetuista taimista täyttämään aukkoja, joihin seuraavana keväänä istutan perennaviljelmieni taimia. Penkin keskelle kylvin myös kesämalvikkia ja reunakasveiksi tuoksupielusta ja kellohunajakukkaa. Ensimmäinen kosmoskukan nuppu on jo näkyvissä.

Share this post