AjankohtaistaKasvihuonePuutarhaTaimikasvatus

Kevät etenee ja taimet kasvaa

Tomaatin taimi
Paprikan ja purjon taimia
Lehitkaalin taimi kasvihuoneessa
Kasvihuone valmiiina tulevaan kasvukauteen

Kolmessa viikossa tomaattien ja paprikoiden taimissa on tapahtunut huimia muutoksia. Ikkunoilla tila alkaa käymään vähiin. Kasvivalot ovat auttaneet paljon. Tänä vuonna tomaattien taimet ovat olleet huonattavasti tanakampia, kuin aiempina vuosina. Toivottavasti toukokuu on lämmin, jotta taimet pääsee ajoissa istuttamaan kasvihuoneeseen.

Purjot ja mukulasellerit ovat jo isoja taimia. Purjot olen kasvattanut laatikossa ryhmänä, ja hyvin on joka vuosi onnistunut purjojen kasvatus. Ensimmäiset varhaiskaalien taimet ovat sirkkalehtiasteella. Basilikan, timjamin ja kasvihuonekurkun taimet ovat jo hyvällä alulla. Keräsalaaatin ja kääpiösamettikukan siemeniä olen myös kylvänyt.

Varhaisen sadon toivossa on jo yksi kesäkurpitsa reilun kokoisena taimena isossa ruukussa. Se menee kasvihuoneeseen kasvamaan, kun yölämpötilat ovat siedettäviä.

Varhaisviljelykokeilut kasvihuoneessa olen myös aloittanut. Kasvihuoneeseen olen jo kylvänyt varhaisporkkanaa ja salaattia. Parvekelaatikkoon istutettu Lollo Rosso -salaatti kasvaa vauhdilla. Lehtikaalin taimia istutin kasvihuoneeseen, ja hyvin selvisivät yöstä, vaikka ulkona meni miinuksen puolelle.

Kunnollisen kasvihuoneen saimme kasattua viime kesäkuun alussa, joten tänä keväänä pääsen ensimmäistä kertaa hyödyntämään sitä varhaisesta keväästä asti. Erinomaisesti kasvihuone kesti talven hurjan lumikuorman. Todennäköisesti siitä voi kiittää kaarevaa muotoa. Kasvihuoneemme on lämmittämätön, mutta onneksi kevätaurinko on viime päivinä pitänyt huolen riittävästä päivälämpötilasta, joten taimia olen vienyt päiväajaksi valohoitoon. Kuumeisesti olemme pohtineet vaihtoehtoisia ekologisia lämmitysmahdollisuuksia, mutta vielä pärjäillään ilman lisälämmitystä.

Tokokuussa sää on usein varsin oikukas, joten taimikasvatuksen loppuvaiheen onnnistuminen vaatii luovuutta. Ennen kasvihuoneeseen ja avomaalla istutusta perinteisesti kaikki mahdolliset taimeni vievät valtavasti tilaa ja ikkunoille ne eivät mitenkään mahdu. Keväällä taas jälleen muoviteltta terassilla saa toimia lisätilana taimilleni. Sinne saa tarvittaessa lämmityksen vaikka kynttilälyhdyillä.

Share this post