AjankohtaistaKasvimaaKoristekasvitLuontoPuutarha

Kesää odotellessa

Kimalainen leskenlehdellä
Nokkosperhonen idänsinililjan kukalla.
Viime kesän elämää lapinanuhuksilla.
Veriapilaa, tattaria ja hunajakukkaa viime kesältä

Varsin hitaasti kevät on edennyt Etelä-Savossa. Onneksi on jotakin kukkivaa ollut pölyttäjille tarjolla. Leskenlehtikin odotteli pitkään, kunnes vihdoinkin kukkii keltaisena mattona ja houkuttelee pölyttäjiä. Sipulikukat ja pajut ovat kukkineet komeasti. Kylmästä keväästä on ollut jotakin iloa, sillä kukinta on jatkunut pitkään. Posliinihyasintin kukinta on jo jatkunut yli kaksi viikkoa. Posliinihyasintit ja idänsinililjat ovat mukavasti lähteneet leviämään pihanurmellamme.  Mukulaleinikki myös vihdoinkin aloitti kukinnan. Eilen lämpimämpi päivä sai perhoset ja kimalaiset liikkeelle aktiivisemmin. Lähimetsässä, joka oli ennen vanhaan laidunta, ovat sinivuokot valloittaneet kasvutilaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alueella tehdyt raivaukset ovat tuottaneet tulosta, kun kenttäkerroksen valoisuus on lisääntynyt.

Kesän kukkaistutuksien ja kylvöjen suunnittelu on ajankohtaista. Pölyttäjille mieleisten lajien suosiminen kannattaa pitää mielessä, jotta pölyttäjille olisi mahdollisimman monipuolisesti ja koko loppukesäksi mieleisiä kasveja. Hyviä vinkkejä pölyttäjille mieleisistä kasveista löytyy mm.  Suomen mehiläishoitajain -liiton laatimasta Pölyttäjiä pihalle ja puutarhaan -oppaasta. https://www.vyl.fi/site/assets/files/3049/polyttajia_pihalle_ja_puutarhaan_nettiin.pdf

Tänä kesänä korkeiden perennojen ryhmää laajennan istuttamalla lisää lapinnauhuksia ja purppurapunalatvaa. Punalatvan taimet tosin ovat vielä pienen pieniä, sillä kasvatin ne kylmäkäsitellyistä siemenestä. Viime kesänä lapinnauhukset suorastaan kuhisivat perhosia ja kimalaisia. Viherkesantoja kylvän monipuolisesti seoksina, jotta kukkivaa riittää kasvimaan ja marjatarhan läheisyydessä. Siemenvarastosta löytyy mm. puna-apilan, persianapilan, ruisvirnan, ja auringonkukan siemeniä sekä tattarin, veriapilan ja hunajakukan seosta. Viime kesänä edellä mainittu seos tuotti upean kasvuston loppukesällä. Maanparannukselle on myös tarvetta, joten osalle alueesta kylvän puna-apilan ja heinän seosta. Kasvimaan käytävillä aion kokeilla valkoapilaa maanpeitekasvina. Toivottavasti eivät lähden liian aggressiivisesti leviämään. Tällaisia kokemuksia on muutaman vuoden takaa.

Share this post