







Lisäämällä monipuolisesti kukkivia kasvustoja, saat houkuteltua perhosia, mesipistiäisiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä puutarhaasi keväästä syksyyn. Hyödylliset kukkakasvustot voivat olla monivuotisia kukkia eli perennoja, yksivuotisia kylvökukkia, syötäviä yrttejä, kukkivia pensaita tai puita. Voit jättää osa nurmikosta leikkaamatta, ja seurata mitä muita lajeja heinän seasta nousee. Vaikka ne muut lajit ovat monen mielestä vain rikkakasveja, saattavat ne olla hyödyllisiä lajeja pölyttäjille, kuten voikukat. Myös leskenlehtiä vihataan, mutta on muistettava, että ne ovat ensimmäisiä varhaiskevään kukkijoita, ja siten tärkeitä mm. kimalaisille.
Kevätkukkijat ovat tärkeitä kimalaisille
Erityisesti keväällä on pulaa kukkivista kasvustoista. Ensimmäiset kimalaiset ja päiväperhoset lähtevät liikkeelle heti maan sulaessa. Kevään ensimmäiset kimalaiset ovat talvehtivia kuningattaria. Näiden selviytymisestä yli oikukkaan talven ja kevään, riippuu tulevan kesän kimalaisten runsaus. Keväällä kimalaiskuningattaret aloittavat pesän rakentamisen ja muninnan, joten kevään kukkivat kasvustot ovat elintärkeitä tulevan kesän kimalaisyhteisöille. Aikuinen kimalainen syö pääosin kukkien mettä, ja toukille kimalaisnaaraat kuljettavat kukista siitepölyä ja mettä. Yleisimmistä päiväperhosista mm. nokkosperhonen, sitruunaperhonen, neitoperhonen, suruvaippa ja liuskaperhonen talvehtivat aikuisina, joten näitä voi nähdä jo varhain keväällä.
Suosi pajuja
Keväällä kukkivista puuvartisista pajut ovat ensimmäisiä, joten pajupensaikkoja ei tulisi raivata liian innokkaasti pois. Kotipihaan sopiva paju on raita, josta kasvaa iso pensas tai pikkupuu. Myöhemmin kukkivista puuvartisista kasveista myös mm. pihlaja, tuomi, aroniat, tuomipihlajat, terttuselja, mustaselja, karhunvadelma ja heidet houkuttelevat kukilleen vierailijoita. Näiden marjasato maistuu linnuille.
Kevääseen valmistatuminen alkaa jo syksyllä
Kotipuutarhaan kannattaa jo syksyllä istuttaa keväällä kukkivia sipulikasveja kuten lumikelloja, helmililjoja, krookuksia, idänsinililoja ja kevättähtiä. Nämä jaksavat joka kevät ihastuttaa, kun muuten on varsin vähän kukkijoita samaan aikaan. Nämä ovat monivuotisia. Ne kukkivat ja osa myös leviää pikkuhiljaa mm. nurmialueille, kunhan annat kasvurauhan kukinnan jälkeen.
Monivuotisissa kukissa on valinnanvaraa
Monivuotisista alkukesällä kukinnan aloittavista mm. tarharistikki, esikot, kevätvuohenjuuri, rönsyakankaali, kiurunkannukset ja sammalleimu ovat pölyttäjien suosiossa. Kesä-heinäkuussa alkaa olla kukkijoita paremmin tarjolla. Useat luonnonkasvit ovat myös komeimmillaan keskikesällä. Perinteisistä perennoista mm. ruusumalva, myskimalva, kuolan- ja kaukasianpioni, ukonkello, kaunokainen, isotähtiputki ja vuorikaunokki ovat pörriäisten mieleen. Loppukesän kukkijoista mm. asterit, tarhasalkoruusu, kyläneidonkieli, syysleimu, nauhukset, auringontähti, punahatut, punalatvat, sinipiikkiputki, sinipallo-ohdake, tähkätädyke, syyshohdekukka ja isohirvenjuuri ovat erityisesti perhosten suosiossa. Tänä päivänä monivuotisista kukista ovat valtavasti lajeja ja lajikkeita tarjolla taimikaupoissa, joten jokaiseen makuun löytyy vaihtoehtoja. Monivuotisia kukkia voit myös kasvattaa itse siemenistä. Useat perennat suositellaan jaettavan muutaman vuoden välein. Älä hävitä ylimääräisia taimia vaan tarjoa niitä kavereille tai Facebookin kasvien vaihto/myyntisivuilla. Erityisesti vanhat kestävät maatiaisperennnat ovat haluttuja.
Yrtit ovat monipuolisia
Maustekasveista eli yrteistä löytyy myös useita monivuotisia lajeja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä. Erityisesti oregano on mesipistiäisten suosikki. Hyviä perhos- ja pörriäiskasveja ovat myös mm. iisoppi, yrtti-iiso, laventeli, lipstikka, ruohosipuli ja mintut.
Kokeile yksivuotisia kylvökukkia
Yksivuotisista vuosittain kylvettävistä kukista mm. kehäkukat, punakosmos, kesäpäivänhattu, olkikukat, rusoikikukka, isoaurankukka, isoauringonkukka, tarhaneito, hunajakukka, veriapila, persianapila ja viljatatar sopivat perhos- ja pörriäispuutarhaan. Tänä päivänä on saatavana valmiita kylvöseoksia, ja niitä kannattaa myös kokeilla.
Siemenvalikoimat ovat nyt parhaimillaan
Nyt on siemenvalikoimat parhaimmillaan, joten kannattaa tehdä hankinnat tulevaa kesää varten. Harvinaisempia lajeja löytyy verkkokaupoista. Ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa Hyötykasviyhdistys ry:n (https://hyotykasviyhdistys.fi/shop/) ja Maatiainen ry:n (https://www.maatiainen.fi/puoti/) verkkokauppojen valikoimia, sillä niistä löytyy paljon myös luonnonvaraisia lajeja ja harvinaisuuksia.