










Nyt on aika valmistautua tulevaan kasvukauteen. Kannattaa aloittaa taimikasvatus viimeistään helmi-maaliskuussa, jotta ehdit kesällä saada satoa pitkän kasvukauden vaativista lajeista. Kotipuutarhurit, jotka tavoittelevat varhaista satoa lämmitetystä kasvihuoneesta, ovat aloittaneet hommat jo tammikuussa. Mutta jos sinulla on kasvihuone, jota ei ole mahdollista lämmittää tai jatkokasvatuksen teet ulkona, ei kannatta aloittaa taimikasvatusta liian aikaisin. Tilasta ja valosta tulee helposti pulaa, ja saat vain huonokuntoisia ja venyneitä taimia.
Valitse lajit ja lajikkeet huolella
Eri kasvilajeista on valtavasti tarjolla eri lajikkeita, erityisesti verkkokaupoissa. Lajikevalinta kannattaakin tehdä huolella, sillä esimerkiksi tomaatin käyttötarkoitus, kasvatuspaikka ja kasvutapa ratkaisevat lajikevalinnan. Tomaateista on runko-, pensas- ja amppelitomaatti -lajikkeita. Erivärisiä, kokoisia, erimuotoisia ja myös kirjavia lajikkeita on tarjolla. Runkotomaatit sopivat kasvihuonekasvatukseen tuettuna narulla. Ne vaativat myös säännöllisen sivuversojen poiston. Pensastomaatit sopivat hyvin ruukkukasvatukseen terassille tai parvekkeelle. Esimerkiksi ”Varto” -lajike sopii hyvin parvekkeelle, jonka valo-olosuhteet eivät ole avomaan tai kasvihuoneen tasoisia. ”Varto ”ei veny, vaan kasvutapa on tiivis. Parvekepuutarhurille sopivat hyvin myös amppelitomaatit, jotka ovat parhaimmillaan myös hyvin koristeellisia. Jos haluat säilöä satoa pakastettuna tai haluat tehdä kastikkeita ja soseita, kannattaa valita kiinteitä runsaslihaisia lajikkeita. Esimerkiksi ”Super Roma” tekee suuria ja kiinteitä hedelmiä. Lajike kasvaa varmimmin kasvihuoneessa. Varastossa pitkään säilyviä talvitomaatteja on myös olemassa, sellainen on mm. ”Pomodorino del Piennolo del Vesuvio”. Tomaateilla taimikasvatus istutuskuntoiseksi taimeksi kestää hyvissä olosuhteissa n. 8 vk. Istutuskuntoisessa tomaatin taimessa on ensimmäinen kukkaterttu näkyvissä. Ulos tai kylmään kasvihuoneeseen pääset istuttamaan taimet vasta kesäkuun alussa, joten vielä ei ole mikään kiire aloittaa tomaatin kylvöjä.
Chilejä löytyy jokaiseen makuun
Chilit ovat ensimmäisiä hyötykasveja, joiden kylvö on jo ajankohtaista. Chililajikkeita on valtavasti, joten jokaisen makuun löytyy sopivan tulinen tai mieto lajike. Chilit kannattaa kylvää viimeistään helmi-maaliskuun vaihteessa, jotta varmasti ehdit saada satoa. Useat lajikkeet sopivat myös ruukkukasvatukseen ja jopa valoisalla ikkunalla kasvatettavaksi.
Sellerit kylvetään maaliskuussa
Sellerit vaativat pitkän kasvuajan, joten ne kannattaa kylvää viimeistään maaliskuun alussa. Ne itävät hitaasti, joten pitää olla kärsivällinen. Siemeniä ei peitetä, vaan painetaan kosteaan kylvömultaan, ja kylvös kannattaa suojata muovilla, jotta se ei pääse kuivumaan. Sellerin mausta pitävän kannattaa kasvattaa yrttiselleriä, sillä sitä on helppo kasvattaa vaikka ruukussa. Se on voimakas yrtti, joka sopii erinomaisesti kastikkeisiin, keittoihin ja omiin yrttisuolaseoksiin. Esikasvatus kannattaa aloittaa viimeistää maalis-huhtikuun vaihteessa.
Suippopaprikaa kannattaa kasvattaa
Paprikoista suippopaprikan olen todennut huomattavasti satovarmemmaksi kuin perinteisen mallisen ”California Wonderin”. Viime vuonna kylvin ”Thor” suippopaprikaa vasta 24. maaliskuuta ja silti ehdin saada erinomaisen sadon kasvihuoneesta. Tosin satokausi oli varsin lyhyt. Silti kaikkea emme ehtineet syömään tuoreena, joten osan sadosta pakastin viipaleina pastakastikkeita ja keittoja varten.
Malabarinpinaattia kannattaa kokeilla
Malabarinpinaatti on rehevä köynnös, joka tuottaa satoa valtavasti kesän aikana ja on myös varsin koristeellinen. Se ei ole mitään sukua tavalliselle pinaatille, mutta satoa voi käyttää samalla tavalla. Jos haluaa päästä nauttimaan sadosta jo alkukesällä, kylvö tehdään viimeistään maaliskuussa. Varoitus: malabarinpinaatti saattaa valloittaa koko parvekkeen tai terassin.
Purjo on lempeän makuinen sipuli
Purjoa kannattaa kasvattaa, sillä se on mieto verrattuna muihin sipulikasveihin. Moni pystyy syömään purjoa, mutta ei tavallista sipulia. Sadon voi kuivata tai pakastaa siivutettuina, jolloin sitä on helppo lisätä keittoihin ja patoihin. Purjo vaatii myös pitkän taimikasvatuksen, jos haluat saada suuren sadon. Kylvö kannattaa tehdä jo maaliskuun alkupuolella.
Älä unohda yrttejä
Tuoreet yrtit kruunaavat ruuan. Esimerkiksi tuoreen rosmariinin aromi on aivan eri luokkaa kuin kuivatun. Maaliskuussa kannattaa kylvää rosmariini, laventeli, sitruunamelissa, mäkimeirami ja salvia. Basilika, timjami ja mintut ehtivät hyvin huhtikuussa kylvettynä. Basilika on suomalaisten suosikki, eikä ihme. Sen aromi sopii hyvin monenlaisia ruokia maustamaan. Lajikkeita on tarjolla hyvin monen makuisia ja värisiä. Basilika vaatii lämpöisen paikan, joten sen kasvatus onnistuu parhaiten ruukussa terassilla tai parvekkeella.
Huhtikuulla ehtii kylvää kaalikasveja, joiden taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa 4-6 vk. Ruusukaali vaatii pisimmän ajan, joten se kannattaa kylvää heti huhtikuun alussa.
Toukokuussa kylvetään kurpitsat ja kurkut. Nämä vaativat paljon lämpöä ja kosteutta, mutta liian märässä taimien juuret kärsivät. Omakasvattamat kasvihuonekurkut ovat ihanan rapeita. Kasvihuoneessa kasvatukseen kannattaa valita partenokarppisia lajikkeita, jotka eivät vaadi pölytystä. Esim. Telegraph -lajike on viljelyvarma ja sopii hyvin kylmiin kasvihuoneisiin. Arola -lajike on erittäin vastustuskylyinen kasvitauteja vastaa ja hienon makuinen, mutta se vaatii pölytyksen. Usein kuitenkin kesällä on niin kuumaa, että kasvihuoneen ovet on pidettävä auki, joten pölyttäjät ovat löytäneet tiensä kasvihuoneeseen komeiden keltaiset kurkun kukkien perässä. Näin ainakin meillä on käynyt. Kurkut ja kurpitsat ovat kylmän arkoja, joten istutus kasvihuoneeseen tai ulos tehdään vasta kun maa on lämmennyt, eikä hallan vaaraa ei enää ole. Aluksi kannattaa avomaalla käyttää harsoa suojana, etenkin viileinä kesinä.
Taimikasvattajan muistilista:
- Kannattaa käyttää valmista kylvö-taimimultaa, sillä se on puhdasta taudin aiheuttajista, hienorakenteista ja lannoitustaso on sopiva pikkutaimille
- Kaikkea ei tarvitse ostaa valmiina, taimiruukkuina voi käyttää mm. jugurttipurkkeja, maitotölkkejä, kahvipusseja jne. Esim. raejuustopurkki läpinäkyvällä kannella on erinomainen kylvöksille. Sanomalehdistä tai suodatinpusseista voi myös askarrella taimipotteja. Muista laittaa muovipurkkien pohjiin reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois.
- Varmista itääkö siemen valossa vai pitääkö siemenet peittää. Esim. basilika itää parhaiten valossa.
- Itäminen vaatii lämpöisen paikan, n. 20-24 astetta on sopiva useimmille, poikkeuksena on purjo, joka itää viileässä. Taimettumisen jälkeen lämpötilaa kannattaa hieman laskea.
- Pidä kylvös kosteana, mutta ei liian märkänä. Liian märässä kasvitaudit viihtyvät, ja itäminen on heikkoa.
- Taimet tarvitsevat valoa, jotta niistä kehittyy tanakoita. Kasvivalon alla taimikasvatus onnistuu. Led -tangot kuluttavat vähän sähköä ja ovat helposti siirrettävissä tarpeen mukaan
- Pikkutaimien juuret eivät kestää kylmää ja liian märkää kasvualustaa. Kylvösten ja taimien alle voi hankkia lämpömaton.