Monimuotoinen lähiympäristö, kotipuutarhasi ja metsät tukevat hyvinvointiasi. Monimuotoisessa lähiympäristössä ja metsässä oleskelu sekä puutarhassa mullan ja kasvien kanssa työskentely antavat mikrobialtistusta, joka ylläpitää immuunijärjestelmämme normaalia toimintaa.
Elämme liian puhtaasti
Elämme bakteerien maailmassa. Suurin osa niistä on meille hyödyllisiä, elämme niiden kanssa sulassa sovussa, ja vain harvat bakteerit aiheuttavat sairauksia. Meissä elää biljoonia bakteereita, jotka suojaavat meitä taudinaiheuttajilta. Erityisesti suolistomme bakteerien monimuotoisuus ylläpitää terveyttämme kokonaisvaltaisesti. Ihollamme bakteerit myös suojaavat meitä ympäristömme haitallisilta vaikutuksilta. Nykyaikainen siisti kaupungistunut elämäntapa sekä teollisesti käsitelty ja usein vähäkuituinen ravintomme eivät tue suolistomme bakteerien monipuolisuutta ja hyvinvointia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mm. allergioita ja astmaa on vähemmän lapsilla, jotka ovat kasvaneet monimuotoisessa maaseutuympäristössä. Diabetes, krooniset suolistosairaudet, metabolinen oireyhtymä ja keskushermoston sairaudet ovat myös lisääntyneet viimeisen vuosisadan aikana. Tutkimukset ovat antaneet vakuuttavaa näyttöä, että nimenomaan ihmisen bakteerien monimuotoisuuden heikentymisellä on vaikutusta edellä mainittujen sairauksien lisääntymiseen.
Ympäristöstä ja ravinnostamme saatava monimuotoinen mikrobialtistus tukee immuunijärjestelmällemme normaalia toimintaa. Tällöin elimistömme ei ylireagoi elinympäristömme vaarattomille aineille, kuten siitepölyille, ravinnon proteiineille tai lemmikkieläinten hilseille. Monipuolinen mikrobialtistus monipuolistaa ihon, limakalvojen ja suoliston mikrobistoa ja samalla hoitaa hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti.
Hyvinvointia viherympäristöistä
Vihreä ympäristö rauhoittaa mieltä ja verenpainekin laskee. Viherys, kukkivat kasvustot ja eläinten seuraaminen tuovat hyvää mieltä. Puutarhanhoito voi olla rentouttavaa puuhastelua, mutta samalla fyysistä työtä. Ihminen on luotu liikkumaan. Fyysinen työ ylläpitää myös henkistä vireyttä. Jos asut kaupungissa, etkä omista omaa puutarhaa liiku lähiluonnossa ja puistoissa.
Puutarhan ja luonnon antimet kunniaan
Puutarhan ja luonnonantimet ylläpitävät terveyttäsi. Ne sisältävät mm. vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Marjoja, hedelmiä, juureksia, kasviksia ja yrttejä. Niiden avulla monipuolistat ja parannat ruokavaliotasi terveyttä edistävään suuntaan. Luonnosta saat ilmaistaa ruokaa. Voit jokamiehen oikeuksilla kerätä marjoja, sieniä ja ruohovartisia yrttejä. Luonnon antimet ja omassa puutarhassa tuotettu ruoka ovat todellista lähiruokaa, näitä hyödyntämällä osallistut ilmastonmuutoksen torjuntaan.